Mount Merapi

Att bestiga Gunung Merapi

Mats på Merapi 1991
Mats på Merapi 1991

Här ser ni mig ungefär halvvägs upp mot toppen av Merapi. Bilden är tagen någon gång på våren 1991. Vulkanen bakom mig är Merbabu.

Om Merapi

Merapi är en 2 968 meter hög vulkan som ligger på centrala Java i Indonesien, 70 kilometer norr om Yogyakarta. Det är Indonesiens mest aktiva vulkan.

Hallon, dimma och svavel

Det var en spännande upplevelse att bestiga Merapi. Vi startade från byn Selo vid midnatt med sikte på att hinna till toppen lagom till soluppgången. Det blev en lång vandring. Våra lokala guider drev på, en yngling i flipp-flopp och en medelålders man med galoscher. Vi hittade hallon på vägen som hjälpte oss hålla igång.

Vi kom upp till toppen precis innan solen skulle gå upp men just den här morgonen var det dimmigt så vi kunde inte se mycket. Men ibland sprack dimman upp och gav oss en fantastisk utsikt. Den var väl värd den fem timmar långa vandringen. Jag kan fortfarande känna doften av svavel, den kalla klara morgonluften och minnas de korta glimtarna av det omgivande landskapet.

Och medan vi hade en av vårt livs upplevelser satt våra indonesiska guider på huk med varsin cigarett och småsnackade. För dem var det bara en dag på jobbet.