Om Johan och Augusta

av

i

En kort historik om Augusta och Johan Nordlund, min mormorsmor och mormorsfar.

Johan Nordlund föddes den 27 december 1880 i Hålviken som ligger ungefär tio mil norr om Härnösand. Han kallades alltid för J.O. Han gifte sid den 22 september 1901 med Augusta Sidén som var född den 4 februari 1881.

Först bodde de i en liten ort som hette Drevja i Nässjöbacken. Där bodde de i nästan tio år och fick sina första fyra barn. 1910 flyttade de till gården Björkobäck. Där föddes min mormor, Märta, den 11 maj 1910.

Johan och Augusta var jordbrukare och hade köksträdgård, hönshus och bagarstuga. På bottenvåningen i Björkobäck var det skola i stora salen. Lärarinnan bodde på ovanvåningen tillsammans med familjen Nordlund men i en särskild del.

När J.O. och Augusta blev äldre sålde de Björkobäck och flyttade till ett mindre hus i byn Bräcke som ligger ungefär sju mil sydost om Östersund.

Johan var mångsysslare och kunde det mesta från att snickra möbler, bygga hus och sula skor. Han byggde bland annat ett hus åt sin dotter Ester som tog hand om honom när han blev gammal. Det huset har jag varit i många gånger. Det finns också en skröna om att han kunde bita av tolvtumsspik.

Totalt fick J.O. och Augusta elva barn. Jag har träffat flera av dem men kommer mest ihåg Ester och min mormor Märta. Hon och morfar hade handelsbod i Norrtälje. Mormor dog den 1 juni 1994. Ester levde längre och var bjuden på Evas och mitt bröllop men hon var för gammal för att kunna åka. Johan har jag också träffat när jag var pojke, han dog den 22 april 1972. Augusta dog den 9 oktober 1961.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *